logo Stadsatelier Corneel

Rotterdamse Rococo, Anja Berkelaar

De magie van het Koopmanshuis

Het was  Hugo van Velzen van Contrei, cultuur historie en ruimtelijke kwaliteit, die mij attendeerde op een eventuele opdracht voor het ontwerpen van dit boek. Een boek over de geschiedenis van de koopmanswoningen aan de Rotte in Rotterdam. Ik herinner me het eerste fietstochtje, onder Hofbogen door, langs het Stadsarchief Rotterdam richting de Vriendenlaan en dan ja, het water en de panden. Indrukwekkend. Na kennismaking met Anja Berkelaar van de Rotterdamse Salon, ging het vrij snel. Inmiddels zijn we een half jaar verder en kunnen met een grote zucht zeggen dat het klaar is. Het was een zoektocht naar vorm en kleur, met in achtneming van de wensen van alle onderzoekers. De kleuren komen uit de de schilderijen, verpakt in een modern jasje qua typografie. Anja formuleert het onderzoek in haar boek als volgt:

“Kan je verliefd worden op een huis? Ja, de enorme ruimte, de schilderstukken en de sfeer spraken tot de verbeelding. Love at first sight in januari 2007 met de eerste stap in het Koopmanshuis, het pand raakte de ziel. Een monument vraagt om zorgvuldigheid, aandacht en zorg. Mijn huisbaas Stadsherstel Rotterdam vertrouwde me het rentmeesterschap toe en bewoog van meet af aan mee met de pieken en dalen van het leven. De constante factor in die laatste 15 jaar is het Koopmanshuis, waar elke dag voelt als God in Frankrijk maar dan in Rotterdam. De publicatie ‘De Restauratie van de Rotterdamse koopmanshuizen Rechter Rottekade 405-417’ stamt uit 2007, maar dekte de lading niet helemaal. Een grote nieuwsgierigheid naar de oorsprong van de kenmerkende schilderstukken in de Koopmanskamer ontwikkelde zich”.

Tekst Anja Berkelaar
Tekstredactie Priscilla de Putter
Wetenschappelijke onderzoekers Hugo van Velzen, Jojanneke Clarijs, René van der Schans en Nora Schadee†, Willianne van de Sar en Luc Megens
Foto omslag Ronald Tilleman,
Uitgever Ad. Donker
Beeldredactie Anja Berkelaar, Priscilla de Putter en Cora de Roon
Vormgeving Stadsatelier Corneel, Cora de Roon
Lithografie en druk Kapsenberg van Waesberghe, Rotterdam
ISBN 9789061007586
NUR 400

Ik ben zo reuze blij met het eindresultaat. Ze heeft het "met een tien en een griffel" vormgegeven. Ze snapte waar ik voor sta, wat ik wilde en het is prachtig geworden. Het boek dingt mee in de viering van de Stichting De Best Verzorgde Boeken inzake het beste dat de grafische sector voortbrengt. Boeken die met hart en ziel zijn gemaakt en zich sterk onderscheiden in de combinatie van zeer goed ontwerp, opdrachtgeverschap en kwalitatief hoogstaande lithografie, druk en bindwijze.

Anja Berkelaar