logo Stadsatelier Corneel

Uitgeven in eigen beheer

Als u klaar bent met schrijven.

Stadsatelier Corneel kan adviseren bij de totstandkoming van het boek. Er zijn vandaag de dag vele mogelijkheden om dit in een kleine oplage door middel van printwerk te doen, zonder dat er direct een uitgeverij aan te pas komt. Een ISBN-nummer is zelf aan te vragen.

Wat wordt het? Paperback, hardcover, spiraalgebonden, gelijmd, genaaid, groot, klein, dik, dun… er is veel mogelijk. Hoe hoger de oplage, hoe lager de prijs per stuk is. Een regel die je doorgaans kan hanteren.

Vormgeving. Hoe het boek er uiteindelijk uit gaat zien, is erg belangrijk. Het is de eerste blik waar sommige mensen op kiezen. Omdat Stadsatelier Corneel al lange tijd ervaring heeft met boekontwerpen, kan ze het boek naar een hoger plan brengen. Door beeld en typografie. Dus de vormgeving moet in ieder geval de lading van de inhoud dekken maar het liefst til ik het daar boven uit. Hier ligt een mooie uitdaging.

Print-on-demand groeit in populariteit. Het voordeel is dat je je boek in een kleine oplage kunt laten drukken. Een ongewijzigde herdruk kan al vanaf 1 exemplaar. De kwaliteit is inmiddels niet meer van offsetdruk te onderscheiden. Maar hoe hoger de oplage, hoe beter natuurlijk. Een boekmoet wel gezien en gelezen kunnen worden.

 

Een boek legt iets vast, het heeft een vaste volgorde. Een boek is onveranderlijk.

Irma Boom, interview 1 april 2017 NRC, door Milou van Rossum