logo Stadsatelier Corneel

Boekontwerpen

Een boek maak je samen

Ik weet niet meer wanneer mijn liefde voor boeken is ontstaan. Misschien toen ik stage liep in de drukkerij terwijl ik de Akademie van Beeldende Kunst volgde. De geur van inkt. Het geluid van de machines. Het verzamelen van katernen, de afwerking en uiteindelijk het eindresultaat, het boek in handen. Met je neus boven de inkten. Het immense verschil in papiersoorten. Mijn eerste liefde was natuurlijk de typografie. Een letterfreak ben ik al zo lang. De historie van letters, hun vorm en de mogelijkheden om er uitdrukking aan te geven en ze toe te passen als illustratie, is heel boeiend, ook in huisstijlen. En zoals Huib van Krimpen (11 maart 1917Amsterdam, 2 februari 2002), typograaf en boekverzorger het al zei: ‘Een boek is pas een boek, als het een boek is’ En tussen de inhoud en het boek zit energie, tijd én creativiteit. Hoe een boek uiteindelijk een boek wordt, is veel over te vertellen. Een boek blijft tastbaar en ongewijzigd, in ieder geval tot de herdruk.

Wie zijn mijn opdrachtgevers?

Of het nu gaat om een ontwerp voor een boekomslag, of een totaal boek, inclusief het binnenwerk. Uitgeverijen of reclamebureaus kunnen mij benaderen om mee te denken over een concept. Verder werk ik samen met schrijvers die in eigen beheer een boek willen uitgeven. Of met de communicatiemedewerkers van bedrijven die van plan zijn hun corporate-story vast te leggen in boekvorm. Of hun jubilaris een persoonlijk cadeau te geven in de vorm van een boek met gebundelde verhalen en anecdotes van collega’s. Maar ook voor particulieren die hun levensverhaal willen vormgeven.

Hoe wordt een boek gemaakt?

Nadat alle correcties zijn verwerkt, gaat het boek naar de drukker. Hieronder zie je hoe een boek tot stand komt. De drukker heeft het ontwerp van mijn boek, geschreven door Maya Schepers, van een leven lang, als voorbeeld genomen om dit proces in beeld te brengen.

Een boek legt iets vast, het heeft een vaste volgorde. Een boek is onveranderlijk.

Irma Boom, interview 1 april 2017 NRC, door Milou van Rossum