logo Things To Remember

De speurneuzen van het project Vergeten Zaken

Speurneus Cora de Roon,

Grafisch vormgever, schrijver
Cora de Roon, Stadsatelier Corneel is grafisch ontwerper en schrijver van levensverhalen, onder de naam ThingsToRemember. Ze werkte voor de Hogeschool Rotterdam, Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam en had vele particuliere opdrachtgevers. Haar passie ligt de laatste jaren bij de historie van personen, bedrijven en diensten, kunst- en cultuursector in Rotterdam. Als geboren Rotterdammer draagt ze de stad altijd een warm hart toe. De Tweede Wereldoorlog heeft door de juist zo schaarse verhalen van vroeger steeds meer vragen opgeroepen. Zij omschrijft haar interesse ook wel zo: Grafisch ontwerper, Cora de Roon ontwerpt en schrijft onder de naam ThingsToRemember voor bijzondere gelegenheden. Jubileumboeken, levensportretten, bedrijfsgeschiedenissen, herinneringsboeken van een wijk of bedrijf. Het resultaat is een beeldend affiche, een boek, een magazine of een andere verrassende vorm. Door inhoud en vorm te koppelen ontstaat een uniek product. Mijlpalen, belangrijke ijkpunten worden vastgelegd in de tijd. Erfgoed is hierbij het’sleutelwoord’.
Het project Vergeten zaken komt voort uit mijn interesse voor de vergeten verhalen en specifiek die uit Rotterdam. Tijdens het ontwikkelen van het concept hiervoor en mijn nieuwe site, kwam ik in contact met Martin Beker, die me attent maakte op de puien met namen van verdwenen ondernemers. Niet alleen de typografie van de gevels gaven een mooi tijdsbeeld aan. Meestal meegenomen tijdens de bouw kreeg een zaak zijn eigen gestileerde naam. Ik werd ook getriggerd door de verhalen achter de puien. Wie was die ondernemer. Hoe was de sociale cohesie in de wijken. Wat als we die in kaart zouden kunnen brengen en kunnen terugblikken in die tijd. Alles stroomt, niets is blijvend. Maar de herinnering kan meegenomen worden in de tijd van nu. Sinds het begin van het project in 2016 is al heel wat ontdekt.

Speurneus Martin Beker

Accountant
Martin Beker heeft een administratie- en advieskantoor in Rotterdam. Zijn achtergrond is accountancy en heeft een lange loopbaan achter de rug bij diverse gerenommeerde accountantskantoren. Zeven jaar geleden heeft de stap gemaakt om voor zich zelf te beginnen. Het sociale aspect vind hij ook belangrijk in het dagelijks werk. Zijn kantoor bevindt zich in historisch Delfshaven. Martin heeft ook brede interesses in kunst en architectuur en daarnaast verzamelt hij prenten en gravures van de stad Rotterdam. Zijn kantoor noemt hij geen “lamellenkantoor”, persoonlijke zaken vullen zijn kantoor. Momenteel met een verzameling van platenhoezen van diverse artiesten uit de seventies.
Zijn inspiratie voor het project ‘Vergeten zaken’ heeft hij opgedaan toen hij in een periode slenterend door Rotterdam liep en zijn oog viel op oude gevels waar nog een naam stond van een onderneming die al lang uit het straatbeeld was verdwenen. Sterker nog, veelal stond er nu een schreeuwerig reclamebord dat volledig uit de toom valt met het karakter van het pand. De winkels en ondernemingen hebben waarschijnlijk geen enkele aansluiting met de geschiedenis van het pand en de rijke historie van de onderneming uit het verre verleden. Soms sprak hij iemand aan of mijmerde hij en zag in gedachten de winkeleigenaar van vroeger.
Hij ging foto’s maken van de panden en de oude gevelreclames voor zover deze zichtbaar waren en kwam in contact met Cora de Roon. Ze kennen elkaar oorspronkelijk vanuit een gezamenlijk gehuurde werkplek in Rotterdam.
Cora vond het gelijk een goed idee binnen haar project “Vergeten Verhalen” en de naam “Vergeten Zaken” stond na twee dagen al vast. Dat is Cora ten voeten uit, laten bezinken en een naam waar we mee verder konden. Een tijd lag ons gezamenlijk project stil, andere opdrachten gingen voor, maar nooit voor lang want van beide kanten was er input van nieuwe ontdekte ‘zaken’. Cora had inmiddels haar netwerk verbreed en contact gelegd met Jaap van Leeuwen.

Speurneus Jaap van Leeuwen,

Fotograaf
Jaap van Leeuwen is afgestudeerd in de vakken grafische vormgeving, advertising en fotografie bij de Willem de Kooningacademie in Rotterdam. Jaap liep stage bij reclamebureau McCann-Erickson en ontwerpbureau Total Design in Amsterdam.Hij werkte als zelfstandig grafisch ontwerper en art-director in Rotterdam, onder de naam Jaap van Leeuwen Design) en werkt(e)ondermeer voor opdrachtgevers zoals Piedro (schoenen), Rotterdam The Hague Airport,Audi, Volkswagen.Daarna is hij gedurende 15 jaar met veel plezier werkzaam geweest bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (Het Natuurhistorisch) als grafisch vormgever, fotograaf en webmaster en werkt daar nu freelance voor.Jaap heeft altijd een passie voor fotografie en het verleden gehad. Eigenlijk wilde Jaap archeoloog worden.Ook de belangstelling voor de fotografie hebben diepe wortels. Al op zijn zesde jaar verdiende hij zijn eerste geld (een tientje) als model in een Haagse fotostudio en door zijn vader, ook grafisch ontwerper, kwam hij ook vaak in fotostudio’s. Zijn vader had, in de Gouden Jaren van de reclame naast een ontwerpburo, ook een eigen fotostudio. Daar heeft Jaap dan ook veel ervaring met fotografie mee opgedaan. Vanaf 2016 is Jaap als creatief ondernemer beschikbaar als fotograaf en grafisch vormgever en werkt onder de naam designJAAP. De laatste jaren heeft Jaap zijn oude passie weer opgepakt en naast grafisch ontwerper, zich verder ontwikkeld als fotograaf, vooral op het gebied van architectuur, natuur en cultureel erfgoed. Het project Vergeten zaken is voor hem daarom ook een grote uitdaging. Als fotografisch archeoloog speurt hij met zijn camera door de Vergeten Zaken door het (veelal) verdwenen 20e eeuwse Rotterdamse culturele erfgoed. Jaap is als onderzoeker nieuwsgierig naar het verleden van de ‘Vergeten Zaken’ van de vooral 20e eeuwse eigentijdse typografie.

Speurneus Hans Krijnsen,

Factchecker
Hans Krijnsen is geboren in Tilburg in 1952. Na de middelbare school studeerde hij politicologie in Nijmegen, met als specialisatie onderzoeksmethoden en statistiek. Als docent statistiek en onderzoeksmethoden werkte hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en vervolgens bij een Statistisch softwarebedrijf. Sinds 1990 had hij als ZZP’er een eigen bedrijf in onderzoek advisering, statistische analyse en statistische cursussen. Als zodanig was hij ook verbonden aan verschillende Universiteiten en Hogescholen in Nederland, onder ander in Amsterdam, Leiden, Rotterdam, den Haag en den Bosch. Hij woont sinds 1980 in Rotterdam en voelt zich helemaal thuis in deze fascinerende stad. De geschiedenis ervan heeft zijn grote belangstelling. Vandaar zijn interesse voor het project Vergeten zaken en de historie van de Rotterdamse panden. Hij houdt zich binnen het project bezig met het zoeken naar feiten en data rond de verschillende ‘Vergeten Zaken’.

Speurneus Neta van der Gaast,

Marketeer en trendwatcher
Neta van der Gaast is marketeer met daarnaast ruime ervaring in concepting, trendwatching en onderwijs in de profit- en non-profitsector. Neta is sinds 2012 onder andere verantwoordelijk voor de marketing, communicatie en pr van Muziek- en Dansschool Amstelveen. Momenteel voert zij bij Platform C (fusie van Muziek- en Dansschool Amstelveen, Volksuniversiteit Amstelland en Kunstuitleen Amstelveen), zowel on-line als off-line, de nieuwe huisstijl door en leidt zij het project voor de vernieuwde website. Naast haar werk bij Platform C adviseert en ondersteunt Neta ondernemers en kunstenaars in de culturele sector op het gebied van marketing, communicatie en concepting. Het inspireren en verbinden van ondernemers, ondernemende organisaties, kunstenaars en ook studenten om tot authentieke concepten, positionering en communicatie te komen, is haar drijfveer.

Speurneus Nico Bos

Architect
Nico Bos is primair Rotterdammer met een brede interesse voor de wereld om hem heen.Na een technische vooropleiding en de Academie van Bouwkunst is hij geworden wat hij van kinds af aan al had willen zijn; architect. Dit veelzijdige beroep kent helaas ook zijn beperkingen. Daarom is hij naast zijn werk ook op creatief gebied bezig met veel andere dingen o.a. beeldende kunst. Bij alles loopt de omgeving als een rode draad door zijn leven, deels vanwege zijn beroep maar simpelweg ook vanwege het feit dat hijzelf onderdeel uitmaakt van deze omgeving. Hij is geboren en getogen in het Oude Noorden, een wijk die hij heeft zien verpauperen en weer heeft zien opkrabbelen. Iets dat eigenlijk in heel Rotterdam en op heel veel plekken op de wereld aan de gang is. Het is vergelijkbaar met het afwisselen van de seizoenen waarbij de perioden van verval en bloei elkaar eveneens opvolgen. Bij deze cyclus gaat behalve het verdwijnen van slechte omstandigheden helaas ook veel verloren dat wel de moeite waard is, hetzij fysiek (in gebouwde vorm), hetzij meer vluchtig (in gebruik en functie).Daarom spreekt het het project Vergeten zaken hem erg aan. Door de rudimenten uit het verleden te ontdekken, te duiden en te herkennen wint een plek aan identiteit en wordt daardoor rijker. Zijn mening is dat geschiedenis iets is dat je moet koesteren en behouden en hij hoopt dat dit project daar iets aan kan bijdragen.

 

Wie is Things To Remember

ThingsToRemember is een project van Stadsatelier Corneel. Ik ontwerp voor speciale gelegenheden, zoals jubilea, levensportretten, familie- of bedrijfsgeschiedenis, typering van een wijk, instelling of gebouw, materieel en immaterieel erfgoed. Bijzondere producten op maat dus, in de vorm van een affiche, een boek, een schrift, een magazine, een spel, een digitale tijdslijn of een andere verrassende vorm zijn. Ik denk mee over het concept, verzorg interviews, doe beeldresearch.

Mijlpalen, belangrijke ijkpunten worden vastgelegd in de tijd.