logo Things To Remember

Rotterdams Erfgoed Herontdekt

‘Vergeten Zaken’ is de titel voor een project wat als doel in zich heeft om ‘Vergeten Zaken’ in Rotterdam weer zichtbaar te maken. De term ‘Zaken’ heeft daarbij een dubbele betekenis. Niet alleen de ondernemers willen we opnieuw in de ‘spotlight’ zetten, maar ook zaken als onderwijs, geloof en dienstverlening. We brengen ze niet alleen in kaart, qua beeld en locatie. We zijn ook op zoek gegaan naar de verhalen achter de gevels van weleer. Uitgangspunt daarbij is om bijna onzichtbare elementen in gevels en/of restanten in typografie in de gevels in heel Rotterdam die een ‘Vergeten Zaak’ verraden, opnieuw tot leven te brengen. Het brengt een ode aan de ondernemers van toen. We stuiten daarbij op verrassende zaken. Om uiteindelijk te ontdekken hoe de sociale cohesie was in de wijken in de vorige eeuw. We zijn geen historici, maar oprecht geïnteresseerd in het verleden van de stad.

We zijn speurneuzen in de stad Rotterdam.
Wij willen ons alleen richten op dat wat we ontdekken in de gevels. Uitgangspunt is om de kijker mee te nemen naar een stukje historie van Rotterdam. Het hoofd omhoog te richten naar de verborgen schatten op de gevels, de typografie die een tijdsbeeld weergeeft, soms bijna verdwenen, vergeten maar soms nog zo kleurrijk aanwezig is. Achtergelaten om verhalen vast te leggen die verteld moeten blijven. In dit geval denken we ook aan vergeten zaken, zoals Jamin, De Gruijter die definitief verdwenen zijn. Of de kaas, melk en eierenboer op de Oude Binnenweg, welke gevel juist weer in ere hersteld wordt We vinden het belangrijk dat dit in stand gehouden wordt in een stad die al veel heeft verloren.

Gaat u ons volgen de komende tijd?
Benieuwd naar het verhaal achter de ‘Vergeten Zaak’ hieronder? Van drukkerij Borghouts bijvoorbeeld? Volg onze komende blogs. Of mail naar info@thingstoremember.nl

 

 

Een warme groet uit Rotterdam van Martin Beker, Jaap van Leeuwen, Hans Krijnsen, Neta van der Gaast, Nico Bos en Cora de Roon, het Vergeten Zaken Team.

 

 

Wie is Things To Remember

ThingsToRemember is een project van Stadsatelier Corneel. Ik ontwerp voor speciale gelegenheden, zoals jubilea, levensportretten, familie- of bedrijfsgeschiedenis, typering van een wijk, instelling of gebouw, materieel en immaterieel erfgoed. Bijzondere producten op maat dus, in de vorm van een affiche, een boek, een schrift, een magazine, een spel, een digitale tijdslijn of een andere verrassende vorm zijn. Ik denk mee over het concept, verzorg interviews, doe beeldresearch.

Mijlpalen, belangrijke ijkpunten worden vastgelegd in de tijd.